Kabin festés

Az igazság az, hogy most már kezd nekem is tetszeni, amit látok. Eddig erősen lehangolt a por és a matt, csiszolt felületek látványa, de miután elkezdődött a belső felületek festése, laminálása határozottan jobb érzés bemászni a hajóba és ott csak ücsörögni és álmodozni, milyen is lesz kint a nyílt vízen, a kabinban kávét szürcsölgetve miközben elsőáldozó tekintettel nézem a vizet a kajütablakon keresztül... 

Na de vissza a valóságba! A munka megszervezése jelentős kihívást igényel, főleg úgy hogy az időjárás mindig pont akkor makacsolja meg magát, mikor is lenne időm festegetni. Kis csúszásban vagyok az eredeti tervekhez képest, de nem csüggedek, elvégre nincs mi sürgessen. 

Komoly fejtörést okozott a különböző anyagú felületek kezelése. A kabintető rétegelt lemezből van, belül lakkozva volt, ami lemállott és itt-ott be is gombásodott, így mindenképpen színre kellet festeni, de előtte gombaölő szerrel át kellett itatni. Ezután fehérre színezett epoxival kezeltem, majd műanyagfestékkel kapta meg a végső fehér színt. A merevítő bordákat csak lecsiszoltam és epoxival lamináltam. Így a mennyezetnek kicsit rusztikus, amolyan parasztházas kinézete lett, de szerintem jól néz ki.

Sajnos a felületkezelésnél voltak buktatók. A hajóban évekig állt víz és a gázolaj is folyt itt-ott a motorból. Emiatt a dízelgőz beivódott egyes helyeken a fába és a lamináláskor az epoxit foltokban ledobta magáról. Ezeken a helyeken vissza kellett csiszolni a fáig és acetonnal jól átitatni, majd újra laminálni. Nem lett tökéletes, de a festék eltakarta :-)

A hajótest belső felülete poliészter gyanta, ezért ezt a részt topcoat-al géleztem három rétegben. Minimális színeltérés van a műanyagfesték és a gél között, de nem vészes. Ezek a felületek nincsenek egy síkban, így észre sem lehet venni a különbséget.

Az orrba visszaépítettem a víztartályt és csináltam fölé egy új fekhely lemezt. A régit ki kellett vágni, mert repedezett volt és nem fért ki a kabinból. Valószínűleg még akkor építették bele, mikor még nem volt rajta a fedélzet. A régi WC helyére pedig egy tárolórekeszt alakítottam ki.

A következő nagyobb fázis a bútor és a kormányállas megépítése lesz.







Népszerű bejegyzések